Turiștii nu mai au voie cu bagaje voluminoase, în zona Lacului Sfânta Ana. De ce le INTERZIC accesul autoritățile locale

Turiștii nu mai au voie cu bagaje voluminoase, în zona Lacului Sfânta Ana. De ce le INTERZIC accesul autoritățile locale
Lacul Sfântul Ana / FOTO - Profimedia
Publicat: 03/07/2023, 19:58
Actualizat: 03/07/2023, 20:19

Accesul turiştilor cu bagaje este interzis la Lacul Sfânta Ana. Autoritățile locale încearcă, astfel, să descurajeze persoanele care fac picnic în pădure şi abandonează resturi de mâncare, atrăgând urşii în zonă şi punând în pericol vizitatorii.

Decizia a fost luată după ce, sâmbătă, un grup de turişti a lăsat lângă un copac mai multe bucăţi de pepene, care au atras o ursoaică şi pe puiul său. Până la urmă, animalele sălbatice au fost îndepărtate de cei care administrează aria naturală, înainte ca ele să reprezinte un pericol pentru ceilalți turiști .

Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dosa Elek Levente, a declarat pentru Agerpres că bucăţile de pepene au fost lăsate acolo cu bună-ştiinţă, nu din neglijenţă.

„Ştim foarte bine că hrănirea urşilor reprezintă o problemă imensă, atât pentru urs, cât şi pentru siguranţa omului şi pentru a evita aceste două situaţii, deci să avem urs care se habituează, care se hrăneşte şi începe să caute mâncare de origine umană şi pentru a proteja vizitatorii de la Sfânta Ana, am luat decizia ca să nu mai permitem nici măcar situaţiile acestea de a se duce cu bagaje mari în apropierea lacului. Deci, avem o zonă desemnată pentru picnic unde se permite şi aprinderea focului, dacă e nevoie. Jos, la lac, dacă ai venit cu un sandviş, dacă serveşti un kurtoskalak nu-i o problemă, dar să vii cu bagaje, să te întinzi la picnic, să stai acolo cu orele… Există riscul, una la mână, dacă respectivii sunt inconştienţi, vor pune mâncare pentru urs, din milă sau din alte motive, ca să facă o fotografie senzaţională, există posibilitatea să se expună riscului şi după aceea să expună mii de vizitatori la acelaşi risc. Deci sunt foarte supărat, în esenţă consider că este tentativă de omor, din inconştienţă”, a declarat Dosa Elek Levente.

El a mai afirmat că nu va fi verificat fiecare turist care poartă un rucsac, ci doar cei cu bagaje voluminoase.

„Vreau să subliniez că nu e vorba că acum ne apucăm să verificăm fiecare rucsac sau fiecare gentuţă a turistului. Ideea e că cei pe care îi vedem că vin pregătiţi cu extrem de multă hrană, pe aceia îi vom întoarce şi vom ruga să lase bagajele la maşină. Dacă vine turistul peste munte cu rucsacul la el, nu o să vină nimeni să îl verifice la bagaj, dacă are un sandviş sau nu. Ideea e ca, pe cât posibil, să minimizăm riscul ca cineva, din inconştienţă, să lase mâncarea”, a mai spus Dosa Elek Levente.

Decizia a fost anunţată şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pro Sfânta Ana şi a lui Dosa Elek Levente, unde au fost postate şi fotografii cu bucăţile de pepene lăsate de turişti.

Levente a ținut să precizeze că ursul nu este un animal neajutorat, el îşi poate purta singur de grijă şi nu are nevoie de mila turistului, dar fiind foarte inteligent şi oportunist caută să ajungă la hrană mai uşor, cu un consum de energie mai mic.

„Logica e simplă: cu cât mai puţină energie investită în procurarea hranei, cu atât mai mult multă energie economisită pentru a se pregăti pentru iarna care urmează”, a explicat directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana.

Hrănirea urşilor este periculoasă pentru oameni, deoarece poate exista riscul unui atac, dar chair şi pentru animale, care, după ce se obişnuiesc cu hrana oferită de oameni, se vor apropia de localităţi şi, în acest mod, ajung să fie împuşcaţi.

„Urşii, oricât de blânzi ar părea, vor rămâne prădători de vârf, cu instinctele respective. Ei sunt omnivori, dar au instinctul de carnivor adânc în ei. Dacă situaţia o cere, se vor apăra sau, dacă se simt ameninţaţi, vor ataca, deci, există riscul acesta în interacţiunea om-urs. Iar în momentul în care avem un urs habituat, care s-a obişnuit mult prea mult cu prezenţa omului, nu încearcă să ne mai evite, se creează situaţia unor accidente majore. (…) Dar există şi un alt risc: în momentul în care se va termina sezonul de vară, ursul care s-a obişnuit cu mâncare de origine umană, nu a mai păscut, nu a mai căutat hrană în natură, există riscul foarte mare ca el să meargă în localităţi, pentru că acolo va găsi exact aceeaşi hrană pe care a primit-o sus pe munte milogindu-se sau, dacă mă refer la Sfânta Ana, hrana pusă de către picnicari. Va merge la Băile Tuşnad, la Turia, la Bixad, la Lăzăreşti şi, după aceea, ne trezim cu situaţii că intră în gospodării, merge la tomberoane (…). După care, ce se întâmplă cu ursul respectiv? Ori va fi relocat, în varianta mai bună, ori va fi împuşcat. Dacă e s-o consider aşa, şi asta e o tentativă de omor, tentativă de omor la viaţa ursului. Dar eu, în primul rând, mă uit prin prisma siguranţei vizitatorului de la Sfânta Ana”, a subliniat, de asemenea, Dosa Elek Levente.

El a mai spus că, din fericire, ursoaica şi puiul său nu au apucat să mănânce pepenele lăsat de turişti, zona fiind curăţată şi fiind folosit spray anti-urs, pentru ca locul să nu mai miroasă, întrucât „pepenele reprezintă un deliciu pentru urşi”. Dar a doua zi, însă, cele două animale sălbatice au venit din nou la locul respectiv, în speranţa că vor găsi ceva de mâncare.

Anul trecut, administraţia ariei naturale a luat decizia ca turiştii sau localnicii care sunt prinşi că hrănesc urşii aflaţi în zona Lacului Sfânta Ana sau pe drumul de acces să nu mai aibă voie să viziteze nici lacul şi nici Tinovul Mohoş, potrivit sursei citate.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...